Lyngå 2010

Lyngå-projektet 2009

“Kultur er det kit, der skal binde Favrskov sammen. Selvom Lyngå ikke har et forsamlingshus, så er landsbyen et godt bevis på, at fællesskabet ikke behøver et hus for at blomstre”, sagde borgmester Niels Borring til indvielsen af Lyngåskulpturen.
I Lyngåprojektet har vi arbejdet med et traditionelt medie, nemlig skulpturen. Kunstner Ole Lindqvist har, i dialog med de 6 Lyngå-beboere, der samarbejdede med Århus-kunstneren, formuleret en skitse til en skulptur i aluminium og sten. Lyngå-beboernes rolle i projektet har bla. været at give input til kunstneren, og den opgave har de taget meget seriøst.

”Ideen med kunst og inddragelse giver plads til en vigtig dialog om sted og værk uden at tage de kunstneriske beslutninger
fra kunstneren. Alle får andel i resultatet, og det er naturligvis væsentligt, når skulpturen skal flytte permanent ind i landsbyen. En sådan proces er med til at udligne den grøft, der nogen gange kan være mellem modtagerne af værket og kunstneren.”
Ole Lindqvist, kunstner

”Jeg har oplevet et fællesskab om kunsten på tværs af forskellige holdninger og ønsker. Indsigt i mange kunstneres idéer og forslag, og glæden ved at komme tættere på en professionel kunstner og det samarbejde, det bragte og bringer med sig. Men også en oplevelse af at deltage i et projekt, der består ud over min levetid.”
Lieselotte Skov Petersen, medlem af projektgruppen

”Samarbejdet med landsbyen har virkelig betydet noget for hvordan skulpturen har udviklet sig,” fortæller Ole Lindqvist.

”Den første gang jeg var i Lyngå, fik jeg den store rundtur og fik set og hørt om en masse steder, mennesker og tidsaldre. Hele dette myldrende indtryk af liv ned gennem tiderne har givet ideen til skulpturen.”

Det konkrete arbejde med skulpturen stod kunstneren naturligvis selv for. En tyk, tre meter lang og en meter bred aluminiumsplade blev perforeret af ca. 120 udskæringer med referencer til fx vikingetid, middelalder og nyere tid. Pladen blev siden rejst ovenpå en 3-4 tons stor marksten, som kunstneren og lokale hjælpere på forhånd havde gravet lidt ned. Til ferniseringen afslørede kunstneren skulpturen sammen med borgmester Niels Borring.

Lyngå står for tur

Artikel om Kunsten ud i landsbyerne i Lyngå